Apple atver Mac App Store

Šodien iznāca Mac OS X 10.6.6 jauninājums un līdz ar to — Mac App Store. Mac App Store ir programma, mājas lapa un interneta veikals Mac programmām. Tagad ne tikai iOS (iPhone, iPod touch un iPad), bet arī Mac programmas varēs iegādāties vienā veikalā.

Veikals atvērās ar 1000 Mac programmām. Daļa no tām ir brīvprogrammas, daļa maksas programmas. Ir vērojama tendence ievērojami samazināt programmu cenas. Tā, piemēram, Apple Aperture līdz šim kārbiņā maksāja $200, bet lejupielādes versija maksā tikai $89 (€62,99); Apple Remote Desktop 3 kārbiņā maksāja $300, bet lejupielādes versija €62.99. Milzīga starpība! Arī iWork komplekts līdzšinējo $79 vietā maksā $60 (pie tam tagad katra programma nopērkama atsevišķi par $20). Kāpēc tāds cenu kritums? Viens iemesls ir tas, ka App Store neatbalsta atlaides uz programmu jauninājumiem. Programmu izstrādātāji maksas programmām var izvēlēties divus tirdzniecības veidus — vai nu piedāvāt pirmo versiju par pilnu cenu un katru nākamo versiju esošajiem klientiem piedāvāt par brīvu, vai arī par katru versiju noteikt zināmu maksu. Šie nosacījumi tad arī ir noveduši pie programmu cenas samazinājuma, bet vairumā gadījumu lietotājiem droši vien nāksies maksāt pilnu cenu par katru nākamo programmas versiju. Līdz šim Apple tā tirgoja iWork programmu komplektu — nosakot iWork komplektam samērā zemu cenu ($79), Apple atteicās no jauninājuma cenas vispār — lietotāji par katru jauno versiju atkal maksāja $79. Tagad, piedāvājot katru iWork komplekta programmu atsevišķi un samazinot katras programmas cenu līdz $20, Apple piedāvā vēl izdevīgākus noteikumus — es varu iegādāties tikai tās iWork komplekta programmas, kas man reāli ir nepieciešamas. Un $20 par tik labām programmām vairs nav tā cena, par ko būtu jāgaužas, ka nav atlaides jauninājumam.

Priecē tas, ka vairākas solīdas Mac programmu firmas jau ir paspējušas izvietot savus produktus jaunajā veikalā. Te var minēt OmniGroup programmas un arī Pixelmator. Pēdējā pat ir uzrakstījusi savus apsvērumus, kāpēc viņiem App Store šķiet tik labs risinājums. Iesaku palasīt. Viens no iemesliem, kāpēc nelielām firmām šis veikals ir tik izdevīgs, ir tas, ka programmas izstrādātājam atkrīt nepieciešamība uzturēt programmas reklāmu savā mājas lapā, atkrīt nepieciešamība uzturēt lejupielādes serverus, kā arī tirgot programmu un izsniegt licences. Tagad to visu savā pārziņā paņem Apple, par to paturot sev 30% no maksas produktu cenas. Lai gan pirmajā brīdī šķiet, ka komisijas maksa ir diezgan liela, programmu izstrādātāji uzskata, ka tas vienalga ir izdevīgāk, jo tagad viņi vairāk laika varēs ieguldīt programmu izstrādē un mazāk būs jāķēpājas ar bankām, serveriem un citām blakus lietām.

Pagaidām uzskatāmākais iztrūkums veikalā ir Adobe un Microsoft firmu produkcija. Iespējams, ka ar laiku arī lielās kompānijas sāks piedāvāt savus produktus Mac App Store, lai gan atšķirībā no iOS programmām, Apple pagaidām atļauj iegādāties Mac programmas arī no citu firmu mājas lapām vai veikaliem.

Te dažas ekrānkopijas no Mac programmu jaunatvērtā veikala. App Store programmas galvenais logs:

mac-app-store_ilife.png

Loga augšpusē programmu reklāmas:

mac-app-store_sketchbook-pro.png

Atverot reklāmu, varam aplūkot programmas aprakstu un ekrānkopijas:

mac-app-store_sketchbook-pro-2.png

Šeit redzam populārākās programmas un to cenas. Nopirktajām vai jau uz datora uzinstalētajām programmām cena nav redzama, tās vietā ir norāde, ka lietotājam šī programma jau ir.

mac-app-store_top-charts.png

App Store programma automātiski iekopē programmu Applications folderī un ieliek tās ikonu Dokā. Augšējā bildē redzams, ka programma pašlaik kopē Evernote un TextWrangler programmas. Te vēl vienas programmas apraksts ar informāciju, ka man šī programma jau ir instalēta:

mac-app-store_macfamilytree.png

Programmai ir atsevišķa sadaļa, kurā redzamas visas App Store veikalā nopirktās programmas:

mac-app-store_purchases.png

Noslēgumā vēl jāpiemin, ka App Store veikalā iegādātajām programmām nav seriālo numuru. Tās ir aizsargātas ar digitālo autortiesību aizsardzības mehānismu. Tiem, kas godīgi pērk programmas, tas ir liels ieguvums — turpmāk nomainot datoru uz jaunu, vairs nebūs jāuztraucas par nozaudētām licencēm vai seriālajiem numuriem. Atliks tikai autorizēties App Store un vēlreiz lejupielādēt nopirktās programmas.

Ko darīt tiem, kas jau ir nopirkuši kādu programmu, pirms tā kļuva nopērkama App Store? Ir divi ceļi — var turpināt programmu iegādāties no programmas izstrādātājfirmas mājas lapas (ja attiecīgā firma vēl piedāvā šo iespēju), vai arī nopirkt programmu vēlreiz caur App Store, kad iznāk programmas nākamā versija. Tā kā App Store neļauj tirgot demo un beta versijas, tad programmas izmēģinājuma versiju lejupielādējiet no programmas izstrādātāja mājas lapas. Priekš tam attiecīgās programmas App Store lapas labajā pusē ir saite uz izstrādātājfirmas mājas lapu. Ja esam gatavi pirkt, pērkam, ja nē — spiežam uz saiti un no izstrādātāja mājas lapas lejupielādējam demo versiju. Cerams, ka ar laiku Apple atradīs veidu kā pārcelt senāk nopirkto programmu licences uz App Store. Kaut gan man, ņemot vērā App Store programmu cenas, tas vairs nešķiet pārāk būtiski.

Kategorijas: Jaunumi, Mac OS X, Mac programmas, Mac-saistīts, Recenzijas / Raksti, Uncategorized. Ielieciet grāmatzīmi permalink.

4 Atsauces uz Apple atver Mac App Store

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.